We houden je niet alleen goed in de gaten tijdens je zwangerschap, maar ook daarna. Tijdens je kraambed (oftewel de eerste 8 – 10 dagen na je bevalling) komen we regelmatig bij je op kraamvisite om de gezondheid van jou en je kindje te controleren. Ook als je in het ziekenhuis bent bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog. De eerste drie dagen komen we elke dag, daarna om de dag. Behalve wanneer er bijzonderheden zijn, dan blijven we natuurlijk vaker langskomen.

Zoals je dan ondertussen van ons gewend bent, nemen we uitgebreid de tijd voor onze kraamvisites, zodat je al je vragen kunt stellen en eventuele twijfels met ons kunt delen. Wanneer je besluit om borstvoeding te geven, dan zullen wij je ook daarbij begeleiden tijdens onze bezoeken.

De kraamzorg komt meestal de eerste acht dagen na je bevalling een aantal uur per dag bij je thuis om je te helpen met je pasgeboren kindje. Zodra zij weer weg is, komen wij nog één keer langs om jou en je kindje te controleren en om je vragen te beantwoorden.
Tijdens je kraambed kun je ons bij dringende vragen altijd telefonisch bereiken. Na je kraambed neemt de huisarts de zorg voor jou en je kindje over bij eventuele ziekte of bijzonderheden. Het consultatiebureau neemt de algemene zorg over wat betreft voedingen, het gewicht en de vaccinaties van je baby.

Nacontrole
Een nacontrole is niet verplicht, maar is wel handig om de verloskundige zorg helemaal af te ronden. We vragen hoe het met jou, je kindje en de andere gezinsleden gaat. Bovendien controleren we nog één keer je bloeddruk, de genezing van eventuele hechtingen en je HB-gehalte (ijzer). En we bespreken ook nog hoe je je zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebt ervaren. Ongeveer zes weken na je bevalling zien we jou samen met je baby graag nog een keer terug bij ons op de praktijk.

Tijdens deze nacontrole zullen we je ook meer vertellen over anticonceptie. Wij kunnen namelijk bij ons op de praktijk ook eventueel een spiraaltje bij je plaatsen. Als je wilt, kunnen we dat zelfs gelijk tijdens de nacontrole voor je doen. Je hoeft dan dus niet meer speciaal langs de huisarts hiervoor!