Als je zwanger bent, is het verstandig om extra goed op jezelf te letten. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Foliumzuur
Foliumzuur vermindert de kans dat je kindje met een ernstige aandoening wordt geboren, zoals een open ruggetje. Elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram is al voldoende. Je kunt de tabletten bij de drogist of apotheek halen, zonder recept. Slik de foliumzuur tabletten totdat je 10 weken zwanger bent. Als je ze nog niet gebruikt, kun je daar nu gelijk mee beginnen.

Genotmiddelen
Het is algemeen bekend dat (mee)roken, alcohol en drugs zeer afgeraden worden tijdens de zwangerschap. Gebruik je wel één van deze zogenaamde genotmiddelen, dan kan dat ernstige consequenties hebben voor je ongeboren kindje, zoals een groeiachterstand.

Gebruik van medicijnen
Gebruik je medicijnen? Overleg dan tijdens je zwangerschap met je huisarts of met ons of je deze gewoon kunt blijven gebruiken. Ook als je andere klachten krijgt, moet je eerst advies vragen, voordat je iets inneemt. Bij pijnklachten kun je alleen paracetamol volgens de aangegeven dosis zonder gevaar voor je kindje innemen.

Katten
Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin, is het belangrijk om handschoenen te dragen. In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken (met ernstige aandoeningen voor je ongeboren kindje als gevolg).

Voedingsadviezen
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is echt niet nodig, maar lijnen of afvallen is ook niet verstandig. Hou de schijf van vijf aan en eet elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit.

  • Verse groenten en fruit leveren vitaminen, mineralen en vezels
  • Aardappelen, brood, rijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen
  • Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zorgen voor calcium en eiwit voor je kindje en jezelf
  • Halvarine, boter, margarine en vette vis zijn goed voor vitamine A en D
  • Eet snoep en gebruik suiker met mate
  • Eet vers en vers bereid voedsel en bewaar het zo kort mogelijk in de koelkast
  • Vermijd zachte kazen gemaakt van rauwe melk, drink geen rauwe melk (dit kan gevolgen hebben voor je ongeboren kindje), maar kies voor gepasteuriseerde melk of kazen
  • Datzelfde geldt voor rauw of halfrauw vlees (zoals filet americain)
  • Was rauwe groenten en fruit goed voordat je ze eet
  • Je kunt beter geen lever eten tijdens je zwangerschap en niet meer dan één keer per dag een leverproduct, zoals leverworst (ander krijg je teveel vitamine A binnen, wat schadelijk kan zijn voor je kindje)

Extra vitaminen
Wanneer je goed en gevarieerd eet (met voldoende groenten en fruit), hoef je geen extra vitaminen te slikken. Lukt dat niet, dan raden we je aan om een speciale multivitamine te slikken die is afgestemd op de zwangerschap. Hierdoor krijg je ook voldoende vitamine D binnen, zonder dat je teveel vitamine A binnen krijgt. Sowieso is het aan te raden om extra vitamine D te slikken, ook als je geen multivitamine gebruikt.