In geval van bloedverlies, vruchtwaterverlies en/of weeën voor de 37e week moet je ons altijd bellen. Daarna geldt het volgende:

  • Bloedverlies: Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met gering bruin/rood bloedverlies. Dit bloedverlies hoef je niet te melden. Overig bloedverlies moet je ons altijd melden.
  • Vruchtwaterverlies: Het is mogelijk dat je ineens een golf vruchtwater verliest, soms nadat je iets voelde “knappen”. Het kan ook zijn dat je doorlopend vocht verliest. Het is goed om te weten wanneer de vliezen gebroken zijn en welke kleur het vruchtwater heeft. Bij groen of bruin gekleurd vruchtwater altijd direct bellen. Ook overdag bij helder vruchtwater. Indien het ’s nachts is mag je bij helder vruchtwater wachten tot 08.00u ’s ochtends om door te geven dat je vliezen gebroken zijn. Het is verstandig om een maandverbandje in te doen, zodat wij het vochtverlies kunnen controleren.
  • Weeën: Zodra je een uur lang elke 5 minuten een pijnlijke harde buik hebt, die minimaal 60 seconden aanhoudt spreken we van weeën en mag je ons bellen.
  • Minder leven voelen: Vanaf 28 weken zwangerschap willen we graag dat je de baby elke dag voelt bewegen. Als je twijfelt over het aantal bewegingen of de veranderingen van het bewegingspatroon, het zogenoemde minder leven voelen, is dit altijd een reden om contact met ons op te nemen.
  • Ongerustheid: Ben je ergens ongerust over of heb je een vraag die niet tot je volgende controle kan wachten, dan kun je ons altijd bellen tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00u en 09.00u. Voor echte spoed mag je ons 24 uur per dag bellen.