Negen maanden lang heb je je kunnen voorbereiden op het moment dat je eindelijk je kindje in je armen kunt sluiten. De bevalling. Een spannend moment, waarop we je zo goed mogelijk proberen voor te bereiden.

Thuis of in het ziekenhuis?
Dat is één van de vragen die je nog tijdens je zwangerschap moet beantwoorden. Wanneer je geen medische indicatie hebt, dan mag je over het algemeen gewoon thuis bevallen. Maar je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Dit moet je dan wel van te voren aangeven bij het Bravis Moeder en Kind Centrum. Kies in ieder geval voor een omgeving waar jij en je partner je prettig voelen. Wanneer je overweegt om in het ziekenhuis te bevallen, vraag dan bij je zorgverzekeraar na of je daarvoor verzekerd bent. Bij een medische indicatie wordt dit trouwens altijd vergoed.

Wat mag je van ons verwachten?
Wanneer je denkt dat de bevalling is begonnen, komen we bij je thuis om jou, je kindje en de vordering van de bevalling te controleren. We kijken dan ook hoeveel ontsluiting je hebt. Dit loopt van 0 tot 10 centimeter. Vanaf 10 centimeter ben je klaar om te bevallen.
Aan het einde van deze ontsluitingsperiode wijken we niet meer van je zijde. Ook wordt de kraamverzorgende gebeld om ons, maar vooral jou, te helpen tijdens de bevalling. We begeleiden je naar het moment dat je kunt persen en we zetten alles klaar voor de bevalling. Na de geboorte van je kindje, wordt over het algemeen de placenta spontaan geboren. Als je wilt, kunnen we die nog aan je laten zien. We blijven nog even bij je om het bloedverlies te controleren en om je te helpen bij de voeding van je kindje.
Wil je poliklinisch bevallen en is het je eerste kindje? Dan ga je rond de zes centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis. Ben je al eerder bevallen, dan ga je vaak al eerder naar het ziekenhuis, omdat die bevalling dan meestal sneller verloopt.

Heb je vragen over je bevalling, of ben je wat angstig of zenuwachtig? Geeft niks! Tijdens de controles nemen we uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden. Schrijf ze ook in je geboorteplan, zodat we daar rekening mee kunnen houden.