Een zwangerschap is altijd spannend. Of het nu je eerste kindje is, of je tweede, derde of vierde. Met de controles kunnen we nauwkeurig de groei van je kindje bijhouden. We houden je dan ook goed in de gaten tijdens je zwangerschap.

Eerste controle
Je eerste controle heb je als je ongeveer acht weken zwanger bent. Met een echo kijken we of we het hartje zien kloppen en meestal wordt je kindje opgemeten. Bovendien nemen we een vragenlijst door met vragen over o.a. je familie, gezondheid en eventuele eerdere zwangerschappen. Aan de hand van deze vragen beoordelen we of je bij ons onder controle kunt blijven of dat dat je bij de gynaecoloog beter op je plaats bent, omdat er complicaties te verwachten zijn. Ook bespreken we de mogelijkheden voor medische echo’s en testen voor je kindje tijdens je zwangerschap.

Je krijgt van ons een formulier om bloed te laten prikken voor een standaard zwangerenonderzoek. Daarmee worden je bloedgroep, hemoglobine en bloedsuiker bepaald, bekeken of je rhesusfactor C en D hebt en gecontroleerd op ziektes als lues, hepatitus B en HIV.

Uiteraard is er alle tijd om al je vragen te beantwoorden. Aan het einde van het gesprek krijg je van ons een tas mee met leuke informatie en reclame én ons praktijkboekje waarin we alles bijhouden tijdens je zwangerschap.

Vervolgcontroles
Na die eerste controle, kom je elke drie weken bij ons langs om te bekijken of je zwangerschap normaal verloopt. We bespreken hoe het met je gaat en meten je bloeddruk. Vanaf de 11 à 12 weken kunnen we het hartje van je kindje horen. We kunnen voelen hoe je kindje in de baarmoeder ligt zodra je 28 tot 30 weken zwanger bent. Vanaf 30 weken doen we ook urine onderzoek om je eiwitten te controleren en houden we de groei van je baarmoeder in de gaten.

Vanaf 33 weken kom je elke twee weken bij ons op controle. En vanaf 37 weken controleren we je elke week tot aan de bevalling.

Tijdens deze controles is er uiteraard ook altijd ruim de tijd om al je vragen te stellen. We geven extra adviezen, herinneren je aan het feit om bepaalde dingen te regelen en doen we extra onderzoek mocht dat nodig zijn. Als we enig moment twijfels hebben over je zwangerschap, dan schakelen we de gynaecoloog in om ons en jou te adviseren.

Let op! Dit zijn de reguliere controles. Mocht je ongerust zijn of klachten krijgen die je niet helemaal vertrouwt, neem dan altijd contact met ons op. Dan plannen we zo snel mogelijk een extra afspraak voor je in.

Alles wordt bijgehouden in je boekje, dus neem die elke controle en echo met je mee.