Tijdens je zwangerschap houden we je goed in de gaten. Elke drie weken kom je bij ons op controle om te bekijken hoe het met je gaat en hoe de zwangerschap vordert. Ook worden er regelmatig echo’s gemaakt van je kindje. Er zijn verschillende soorten echo’s die op diverse momenten tijdens je zwangerschap gemaakt worden.

Medische echo’s

Intake Zwangerschap

De eerste keer dat je bij ons komt is voor een intakegesprek over je zwangerschap. Het is gelijk je eerste controle om te bekijken of alles goed gaat met jou en je kindje. Tijdens deze eerste controle maken we ook gelijk een echo om te zien of het hartje klopt. Je kan het dan nog niet horen, maar wel duidelijk zien op de echo. 

 

Termijnecho

De eerste echo die je krijgt is de termijnecho. Over het algemeen hoort dit standaard bij de eerste controle. Tussen de 8 en 13 weken (idealiter rond de 9 à 10 weken) maken we een echo om te bekijken of de uitgerekende datum juist is, of het hartje klopt en of je in verwachting bent van een eenling of een meerling. Wanneer de uitgerekende datum meer dan drie dagen verschilt met die van de echo, dan houden we de datum van de echo aan. Over het algemeen is dit namelijk nauwkeuriger dan de berekening. Verschilt het meer dan een week, dan is dat wel een reden om de echo op een later moment te herhalen. 

Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam. Hier kun je achter komen tijdens de eerste echo. Of door bloedverlies in combinatie met hevige buikpijn. Uiteraard staan wij dan ook voor je klaar om je te helpen bij dit verlies.

Groei echo

Rond de 30 weken wordt er een groei echo gemaakt. Tijdens deze echo meten we de omvang van het hoofdje, de buik en lengte van de benen. Zo bekijken we of je kindje naar verwachting groeit. Wanneer er een indicatie is dat de groei anders verloopt dan verwacht, dan zullen we de groei echo nog een keer uitvoeren. Gewoon voor de zekerheid en om je kindje goed in de gaten te houden.

Ligging van de baby

Wanneer je 36 à 37 weken zwanger bent, dan duurt de controle wat langer dan je tot dan toe van ons gewend bent. We gaan dan namelijk uitgebreid de bevalling bespreken. Wat kun je verwachten, wanneer moet je ons bellen en wat moet je voor die tijd nog geregeld hebben. Ook maken we een echo om de ligging van je kindje te bepalen. Rond die tijd zou je kindje namelijk al ingedaald moeten zijn en met het hoofdje naar beneden moeten liggen.