Er zijn een aantal zaken die je tijdens je zwangerschap al moet en kunt regelen. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Zwangerschapscursus
Een zwangerschapscursus kan je helpen om jezelf voor te bereiden op de bevalling en de komst van je baby. Tijdens zo’n cursus oefen je bepaalde technieken die je tijdens de bevalling kunt gebruiken, je krijgt praktische informatie over alles wat met een zwangerschap en baby’s te maken heeft én je kunt je gevoelens en ervaringen delen met andere aanstaande moeders.

Er worden veel verschillende cursussen aangeboden. Van yoga tot de bekende ‘puflessen’. Kies dan ook bewust een zwangerschapscursus die bij je past. Kijk naar de lesmethode, frequentie van de lessen, de grootte van de groep en de kosten per les. Soms kun je ook een cursus samen met je partner volgen of wordt er een speciale partneravond georganiseerd.

Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is een stichting die urine inzamelt van zwangere vrouwen. Uit die urine wordt het zogenaamde hCG-hormoon gehaald. Miljoenen liters urine leveren maar een paar gram op van het hormoon. Van het hCG-hormoon maken farmaceutische bedrijven een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je jezelf aanmelden om mee te doen.

Jouw geluk kun je delen, nog geen 12 wken zwanger? KLIK HIER

Kraamzorg
Eén vrouw is toch vaak onmisbaar tijdens je bevalling en je kraambed: de kraamverzorgster. Als je thuis je kraambed hebt, komt de kraamverzorgster dagelijks bij je langs voor de verzorging en controle van jou en je kindje. Je zorgverzekeraar kan je precies vertellen wat de voorwaarden zijn en uit welke kraambureaus je kunt kiezen. Neem contact op met het kraambureau nog vóór je 16 weken zwanger bent. Zij gaan de zorg afstemmen afhankelijk je persoonlijke situatie. In de praktijk betekent dat over het algemeen dat je recht hebt op 5 uur zorg per dag, gedurende 8 dagen.

Erkenning
Ben je niet getrouwd en wil je dat je kindje de achternaam van zijn vader krijgt? Dan moeten jullie die samen op het gemeentehuis regelen door zogenaamde erkenningspapieren te tekenen. Dit regel je zodra je ongeveer 24 weken zwanger bent. Het is verstandig om vooraf bij je gemeente te checken wat de precieze procedure is.

Poliklinische bevalling
Als je geen indicatie hebt, en je wilt toch in het Moeder en Kind Centrum bevallen, dan moet je dat vooraf aangeven bij het ziekenhuis. Check wel bij je zorgverzekering of je daarvoor verzekerd bent. Anders moet je zelf de kosten betalen. Je kunt dit eenvoudig regelen via de website van het Bravis Moeder en Kind Centrum. Ook als je thuis wilt bevallen is aanmelden makkelijk voor snellere hulp bij eventuele complicaties.

Kraampakket
Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, je hebt altijd een kraampakket nodig. Over het algemeen krijg je die via je zorgverzekeraar. Anders kun je deze ook altijd bij een drogist kopen. Op onze website hebben we een lijst staan met wat je allemaal moet aanschaffen.

Klossen
Klossen zijn hulpstukken om je bed wat hoger te zetten. Je bed moet namelijk op minimaal 80 cm hoogte staan tijdens de bevalling en je kraamtijd. Doe dit in ieder geval vanaf het moment dat je 37 weken zwanger bent, zodat je voorbereid bent op de bevalling die dan elk moment kan gebeuren. Je haalt de klossen bij de thuiszorgwinkel.

Kinderopvang
Gaat je kindje straks één of meerdere dagen naar de kinderopvang? Regel dat dan al tijdens je zwangerschap. Soms zijn er wachtlijsten en dan kun je maar beter op tijd zijn.

Geboorteaangifte
Dit doe je natuurlijk pas als je kindje geboren is, maar het is wel goed om te vooraf al te weten. Binnen drie werkdagen na de bevalling moet jij of je partner je kindje aangeven bij de gemeente waar je bent bevallen. Woon je in Hoogerheide, maar ben je in Bergen op Zoom in het ziekenhuis bevallen, dan moet je kindje dus bij de gemeente Bergen op Zoom aangegeven worden. Pas dan heb je bijvoorbeeld ook recht op kinderbijslag.